3 alternatieven voor een ‘knoop in je zakdoek’

Posted: August 9th, 2012 | Author: | Filed under: Geheugentraining | No Comments »

Mijn oma was vroeger een ‘echte tovenares’. Ze vergat zelden belangrijke afspraken. En ze was nooit haar sleutels, portemonnee of leesbril kwijt. Haar geheim: de bekende knoop in haar met eau de cologne besprenkelde zakdoek. Soms zag je haar even nadenken. Vervolgens ‘toverde’ ze de zakdoek onder haar mouw tevoorschijn. En enkele seconden later wist ze weer wat ze moest onthouden. Ik denk regelmatig aan de zakdoek van mijn oma. Zeker als deelnemers tijdens de cursus Geheugentraining vragen of er een techniek bestaat om dagelijkse zaken te onthouden.

Om te onthouden waar je mobiele telefoon, paraplu, sleutelbos of portemonnee ligt, kun je gebruikmaken van 3  methodes:

  1. Maak er een gewoonte van
  2. Zie het voorwerp als een plaatje en plaats het op een specifieke plek
  3. Zorg ervoor dat je het voorwerp niet kunt vergeten

Methode 1: Maak er een gewoonte van

Als je bepaalde voorwerpen altijd bij de hand wilt hebben, kun je ze een vaste plek geven. Mannen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor:  sleutels in de rechterbroekzak, telefoon in de linkerbroekzak en de portemonnee in de kontzak. Belangrijk bij deze methode is dat je de gekozen plek controleert voordat je weggaat. Controleer nu 21 dagen deze 3 voorkeursplaatsen als je de deur uitgaat. Deze periode van 3 weken is bewust gekozen: zo lang duurt het om een nieuwe gewoonte eigen te maken.

Methode 2: Maak een plaatje van het voorwerp

Als je voorwerpen mee wilt nemen die je niet dagelijks gebruikt, is het een beetje onzinnig om het dagelijks te controleren. In deze situaties werkt het goed om er een plaatje van te maken en dat plaatje op een specifieke plek te plaatsen. Bijvoorbeeld: je wilt een paraplu meenemen voor als het gaat regenen. In gedachten stel je je voor dat iemand een gigantische paraplu uitslaat als je de deur opent. Je schrikt er zo erg van dat je snel de deur weer sluit. De kans is nu groot dat je hersenen aan de paraplu denken als je de deur opent.

Methode 3: Zorg ervoor dat je het voorwerp niet kunt vergeten

Als je weet hoe laat je weggaat, zet dan een reminder in je mobiele telefoon. Je krijgt dan automatisch een berichtje dat je eraan herinnert dat je een paraplu mee moet nemen.

Nog een tip ter afsluiting: maak zorgvuldig de keuze wat je uit het hoofd wilt onthouden en waar je een extern systeem voor wilt gebruiken.Leave a Reply