Geheugentraining Romeins Kamersysteem

Posted: October 15th, 2011 | Author: | Filed under: Geheugentraining | Tags: , , , | 4 Comments »

Geheugenpaleis

 

Wist je dat mensen gemiddeld maximaal 7 feiten in een keer kunnen onthouden?

Wist je dat met eenvoudige technieken je + 1000 feiten kunt onthouden?

 

Afgelopen week gaf ik een presentatie aan een grote groep ondernemers. Terwijl ik daar stond liep ik door een schitterend paleis. De eerste gangen door tot ik arriveerde bij een grote zaal. De ruimte helder verlicht door de koepel in het plafond.

De vloer is van marmer en bevat een geweldig complex patroon. Ik kijk rond en in het midden van de zaal staat een lange gedekte tafel. Ik hoor hout knetteren in de openhaart en zie de vlammen. Wat ruikt dat ook heerlijk zo’n haardvuur. De zaal voelt lekker warm en mooi versiert met aan een zijde schilderijen. De andere zijde bestaat uit een ramenpartij die uitzicht biedt op een grootse tuin.

M’n aandacht wordt getrokken door diverse vreemde voorwerpen. De onderdelen die ik zo in m’n presentatie ga behandelen. Middels een vaste route loop ik door de zaal heen. Stuk voor stuk kom ik de diverse voorwerpen tegen. Ze liggen op vaste plekken en zijn goed verlicht.

 

Een uur later is de presentatie voorbij. Cijfers, formules, feiten, allemaal zijn ze behandeld en de ondernemers zijn laaiend enthousiast. En dan komen de vragen; hoe kun je al die gegevens zo uit je hoofd onthouden?

Het onthouden van feiten, gegevens en vakliteratuur is geen kwestie van intelligentie. Het is een zaak van het gebruiken van het juiste systeem.

 

Geheugentraining is dan ook gericht op het leren van de juiste systemen om informatie te onthouden. Zo zijn er specifieke geheugentechnieken om namen te onthouden, cijfers te onthouden, uit het hoofd te presenteren, etc.

 

Éen van de makkelijkste systemen bij geheugentraining is het romeins kamersysteem. Dit is het systeem dat ik bij deze ondernemerspresentatie gebruikte.

Wil je deze techniek zelf toepassen? Kies om te beginnen een ruimte die je goed kent zoals je huiskamer. Kijk rond en kies 10 vaste plekken die je gebruikt als een kapstok voor de gegevens die je wilt onthouden. Bijvoorbeeld een tafel, bank, televisie, foto of schilderij, open haard, salontafel, vensterbank, lamp aan het plafond.

Vervolgens bepaal je een vaste route door je kamer. Je nummert de plekken die je net gekozen hebt. En alles wat je nu nog hoeft te doen is de gegevens die je wilt onthouden te plaatsen op de kapstokken uit je woonkamer.

Dus stel je wilt onthouden dat je bij de winkel een brood, een pak melk en kaas moet halen. Dan kun je ervoor kiezen een stapel brood in gedachten op de bank te leggen. Melk over de televisie te gieten en dat de salontafel van kaas gemaakt is.

 

Het onthouden wordt makkelijk wanneer de leuke gekke associaties maakt tussen de vaste voorwerpen in je kamer en de feiten die je wilt onthouden. Doe maar gek, je bent al normaal genoeg.

 

Meer weten over geheugentraining en systemen als het romeins kamersysteem?

Kijk dan ook eens hier.


4 Comments on “Geheugentraining Romeins Kamersysteem”

 1. 1 Ron Eliëns said at 8:24 am on November 1st, 2011:

  Hoi Frans,

  Laat mij even weten wanneer je deze 1-daagse cursus gaat doen?

  Groeten Ron

 2. 2 Ron Eliëns said at 8:24 am on November 1st, 2011:

  Hoi Frans,

  Laat mij even weten wanneer je deze 1-daagse cursus gaat doen?

  Groeten Ron

 3. 3 admin said at 9:50 am on November 1st, 2011:

  Hey Ron,

  De data van de trainingen zijn hier te vinden.

  Geheel gevuld tot en met eind 2012.

  Groetjes,

  Frans

 4. 4 In de ban van Het Vervreemdingseffect « gewoon3xnix said at 8:21 pm on March 22nd, 2012:

  [...] onthouden’ heeft zijn titel te danken aan het vervreemdingseffect. Hij gebruikt het Romeinse-Kamersysteem. Daarbij plaatst hij de dingen die hij wil onthouden in gedachte op een ongebruikelijke plaats. [...]


Leave a Reply