Oorsprong van de geheugen technieken

Posted: June 22nd, 2011 | Author: | Filed under: Geheugentraining | Tags: , , , | No Comments »
The Roman statesman Cicero once criticized Jul...

Image via Wikipedia

Cicero een Romeins staatsman die leefde in de tijd van het oude Rome beschreef in zijn Oratore de oorsprong van de geheugentechnieken. Centraal in het verhaal staat Simonides van Ceos.

Een rijke doch brute edelheer gaf een groots diner om vriend en vijand zijn rijkdom en macht te tonen. Ter ere van het diner was Simonides gevraagd poëzie voor te dragen. De avond was een groots feest en de dichter vertelde de ene na de andere schitterende anekdote.

Ter afsluiting van zijn voordracht wijdde Simonides een lange passage aan halfgoden Castor en Pollux. Hij dankte hen voor de inspiratie en de fijne avond. Hierop reageerde de edelheer furieus en riep dat als Simonides op zijn feest een dankwoord gaf aan de goden dat het dan ook de goden moeten zijn die hem de helft van z’n verdiensten betalen.

Na de tirade van de edelheer over de goden en het instemmende gejoel van de gasten werd Simonides aangesproken. Er stonden buiten twee jonge heren met een belangrijke boodschap voor hem. Eenmaal buiten gekomen was het een heldere nacht. Maar de twee jonge heren zag Simonides niet.

Verbaasd waar ze konden zijn stortte achter hem het huis van de edelheer in. Het dak viel naar beneden en doodde alle aanwezigen. Alle, behalve Simonides…

De dagen erna kwamen de familieleden, maar de klap van het dak was zo hevig geweest dat ze niet konden zien wie nu wie was.

Alleen Simonides was in staat de doden te identificeren. Voordat hij naar buiten gelopen was had hij gezien waar de gasten gezeten waren. En uit het geheugen haalde hij dit naar boven.

Cicero vervolgt door te stellen dat het voor een goed geheugen essentieel is wanneer we in ons hoofd beschikken over heldere locaties en beelden. Met een vaste volgorde rangschikken de feiten zich en is het als het indruk op een wassen tablet.Leave a Reply