Waarom Breinvriendelijk Werken

De video

In de bovenstaande video gaf ik een korte presentatie over het brein in onze huidige werksituatie en de reden dat we stress ervaren. Ook ging ik kort in op wat Breinvriendelijk Werken is. Maar waarom zou je breinvriendelijk willen werken?

In dit artikel ga ik hier wat dieper op deze vraag in:

 

Snelle check om te bepalen of dit artikel voor jou is:

Moet je in je werk verschillende handelingen uitvoeren voor één onderwerp en moet je dan dingen regelen bij verschillende mensen? Heb je tegelijkertijd telefoon of inloop terwijl je probeert iets na te zoeken, een vraag bij een collega neer te leggen, de reactie in de gaten te houden en ook nog uitzoeken wie waarvoor benadert moet worden?

Dan heb je baat bij een beetje minder chaos, maar met name een minder vol hoofd. Oftewel, dan heb je baat bij het Breinvriendelijk Werken.

 

Waarom zou je breinvriendelijk werken?

Vaak is het lastig inschatten hoeveel tijd een taak gaat kosten, waardoor je hele planning nooit echt reëel wordt. Daarnaast is het houden aan een planning lastig: zodra je ervan afwijkt is het moeilijk de draad weer op te pakken. Dit kan een gevoel geven dat je hoofd vol loopt met van alles wat je wil doen en herinneren en dan kun je je nog maar lastig concentreren. Het is te chaotisch.

Breinvriendelijk Werken geeft je de controle terug. Je krijgt weer overzicht, haalt de chaos uit je hoofd en wordt stressbestendig. Je leert werken volgens het ritme van je brein en krijgt weer balans in je leven.

 

De huidige werksituatie

In de video zag je al dat we het brein kunnen onderverdelen in 3 delen:

 1. Reptielen brein
 2. Labrador brein
 3. Menselijk brein

De hersenen ervaren stress als een teken dat er een overlevingssituatie is. Op straat heel handig wanneer er een auto op je af komt rijden en je aan de kant moet springen, maar op het werk met een deadline is dit wat minder fijn.

Bij veel stress schakelen je hersenen juist die delen ‘uit’ die je met name wilt gebruiken voor je werk. De stress neemt zo nog verder toe en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

Dit ervaar je bijvoorbeeld ook wanneer je zoveel to do’s en een volle agenda hebt dat het lijkt alsof de chaos op een bepaald moment te groot wordt.

 

Wat mogelijk is

Iedereen die een burn-out krijgt voldoet aan minimaal de volgende twee voorwaarden:

 • Hoog gevoel van verantwoordelijkheid;
 • Gevoel dat de controle en overzicht kwijt zijn.

Een burn-out voorkomen is onderdeel van het Breinvriendelijk Werken. Hierbij is het belangrijk dat je grenzen leert stellen en je leert je gedachten positief beïnvloeden. Je leert ook je werkplek en omgeving beïnvloeden zodat je niet net voor je naar huis gaat nog een ad-hoc taak krijgt.

Echter, dit kan een lang process zijn en daarom starten we met een boost die je direct helpt: we zorgen ervoor dat je weer een gevoel van controle hebt. Dit is fase 1: Chaos uit je hoofd en weer een gevoel van controle.

Daarna:

In fase twee leer je werken volgens je breinritme. Dit is om te voorkomen dat je in tijdnood komt. Wanneer je tijddruk ervaart dan is het helemaal belangrijk om volgens het ritme van je brein te werken zodat stress blijvend verlaagt.

Meer weten? Plan eenvoudigweg je eigen strategische sessie. Of schrijf je in voor de gratis online masterclass…

Klik hier om de gratis masterclass te volgen

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment

2 Responses

 1. Dag Frans, dank voor de informatie in deze video. Bijgaand mijn mail adres. Wil jij en kun je deze en de volgende video mij mailen?
  Bvd!
  Gr.
  Paul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *