a

5 tips voor een veel effectiever team

Met een team werken kan best lastig zijn. Zeker als je een tijd een vaste kern hebt gehad en er dan weer nieuwe leden bijkomen of weggaan.

Teams worden vaak opgesteld met het idee om extra productief te zijn, gezamenlijke / bedrijfsdoelen te behalen en verschillende talenten in te zetten om dat te bereiken.

Wat er vaak is, dat er vergeten wordt dat je team uit mensen bestaat, met een eigen leven naast het werk. Hierdoor neemt ieder teamlid een eigen bagage mee naar het werk toe.

In dit artikel deel ik een aantal tips, waarvan ik denk, dat dit de effectiviteit van het team zal vergroten.

1. Check wat vaker in bij elkaar als team – vooral NIET werk-gerelateerd.

Inchecken is wat je doet als je gaat reizen. Inchecken is een manier om te kijken hoe het gaat met iedereen en waar ze staan. Door het online werken zijn er veel organisaties die problemen ondervinden om dat teamleden niet regelmatig met elkaar inchecken.

Hier gaat het niet om, wat voor taken heb je nog te doen, waar loop je achter op en ga zo maar door.

Je vraagt bijvoorbeeld:  Hoe gaat het nu echt? Wil je wat kwijt wat op je hart ligt?
Zonder met een oplossing te komen, gewoon luisteren. Het klinkt bijna als de kringgesprekken die wij op de basisschool hadden.

In een team, zorg je dat er dan meer vertrouwen ontstaat. Hierdoor kun je fouten maken, creatiever zijn en durf je je ook meer uit te spreken. Het empathisch vermogen van het team schiet ook omhoog hierdoor. In elkaar inleven, zorgt er namelijk voor dat je beter aanvoelt wat wel en niet werkt bij je teamleden.

2. Stel doelen en verwachtingen effectiever op.

Vaak krijg je als team vanuit (hoger) management hele mooie doelen op om te bereiken. Alleen al de formulering van de doelen kan er al voor zorgen dat ieder teamlid dit anders interpreteert.

Wat je kunt doen als team:

  • Ontleed de doelen en je interpretatie als team
  • Verdeel de taken zo dat een ieder zijn/haar talent in kan zetten
  • Maak afspraken met elkaar wanneer je met een doel aan de slag gaat.
  • Creëer vaste tijden als team om hieraan te werken
  • Evalueer regelmatig of je op dezelfde lijn zit met elkaar
  • Zorg voor een emotionele verbinding met het doel.

Het laatste punt, zorgt ervoor dat je met meer energie en focus aan de slag gaat. Als je namelijk iets belangrijk gaat vinden en je mag dit met een positieve emotie laten zien, dan kun je gezamenlijk in actie komen.

3. Creëer flow in het team.

In het onderzoek naar “flow”, moeiteloze actie, heeft Mihaly Csikszentmihalyi onderzocht dat dit ook mogelijk is met teams. Wanneer je o.a. tip nummer 2 goed hebt, zet je je team in een staat van flow. Hierbij gebeuren er verschillende dingen in het brein, waardoor er meer focus is, actie en vooral resultaten. Met als resultaat, dat je tot 500% productiever bent, gelukkiger en verbonden. 

4. Doe aan teambuilding om echt je team op te bouwen!

In veel bedrijven, waar ik trainingen heb gegeven als onderdeel van de teambuildingsdagen, zie ik dat het vaak een “verplicht” nummertje is. Dit betekent vaak, dat de opgedane kennis weer teniet wordt gedaan door de waan van de dag, wanneer je weer terug bent op je werkplek. 

Zorg ervoor dat je in je team constant met elkaar reflecteert op wat er voor kennis en kunde aanwezig is. Maar ook ruimte voor ideeën en fouten maken met elkaar. Hierdoor kun je elkaar scherp houden en blijven bouwen aan de kwaliteiten van je team. Dit hoeft niet altijd door externen verzorgd te worden.

5. Blijf door ontwikkelen en nieuwe dingen leren als team.

Neem je team mee op sleeptouw om nieuwe dingen te blijven leren. We kunnen namelijk heel makkelijk verzanden in het dagelijkse werk. Tegenwoordig ook steeds meer op afstand van elkaar. Daag elkaar uit, om iets nieuws te doen, te leren of te ontdekken.

Het brein houdt namelijk van noviteiten, nieuwe dingen. Dit zorgt ervoor, dat je geprikkeld blijft. Dit zorgt voor een geluksgevoel, maar ook dat je nieuwe verbindingen aanmaakt in het brein. Dit helpt dan ook weer het team mee om effectiever te worden, wanneer de input van het teamlid gewaardeerd kan worden.

Deze tips zijn een selectie van de gedachten die ik terugkreeg uit o.a. de training “In je hoofd, uit je hoofd”. Hier combineren we breintrainingen met fysieke oefeningen uit de bokscoaching om een verbinding te leggen tussen het hoofd, hart en handen.